Friday, July 10, 2009

Telur2 Itik Masin

"Telur2 Masin Kak Ros" di e1familyfarm
Telur2 itik yang dimasinkan mengikut masa2 yang ditetapkan
Salam, Pengunjung2 blog ni.

Ni, saya nak story sikit mengenai telur2 itik yang diproses menjadi telur2 masin di e1familyfarm. Buat masa sekarang, kami ada memelihara lebih kurang 90 ekor itik2 telur baka Khaki Campbell yang sudah matang dan sepatutnya sedang bertelur…… tetapi, pengeluaran telur2 itik hanyalah dalam kuantiti di antara 75 – 80 biji setiap hari……kalo ar kami tahu itik2 mana yang tidak boleh bertelur tu…..dah lama dah kami buat rendang….hehehe….sedapppp….

Telur2 itik di kebun kami yang diberi nama “Telur Itik Kak Ros” (TIKR) setelah siap dibungkus tersebut merupakan nama yang diambil sempena nama mak saya yang setiap hari mengutip telur2 itik tu dan membersihkannya……letih tu nak mengelap telur2 sebanyak tu…….perlukan ketelitian agar telur tak rosak dan pecah…… Baru2 ni, permintaan ke atas TIKR meningkat menyebabkan kami perlu untuk menambahkan bilangan itik2 di kebun kami…..maka, sebanyak 60 ekor anak itik2 telur betina baka sama dibawa masuk menjadikan bilangan itik2 telur di kebun kami sebanyak 150 ekor betina……. Harap2 biarlah mencecah bilangan 150 biji pengeluaran telur2 itik setiap hari dan dapat memuaskan hati pelanggan2 kami…..ye ar….pelanggan2 kami juga ada pelbagai jenis…..ada yang suka telur2 lebih masin ar…..dan ada juga yang nak telur2 tu kurang masin….

Apa yang istimewanya TIKR ini ialah pada rasanya yang lebih berlemak dan yolka (kuning telur) nya lebih merah…… Sebab apa……ini adalah kerana itik2 telur di kebun kami dijaga pemakanannya mengikut panduan oleh Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI)…Ceeewahhh…. ayat promo tu......Kalo tak caya……..try ar beli buku bertajuk penternakan itik penelur keluaran MARDI….. Semua maklumat yang diperlukan dalam pengurusan itik telur ada diterangkan dalam tu........

1 comment:

Sekapur Sireh

e1familyfarm.blogspot.com diwujudkan pada Mei 2009 adalah bertujuan untuk berkongsi maklumat dan pengalaman saya bersama keluarga khas di dalam pemeliharaan unggas (haiwan jenis burung) samada untuk pemakanan mahupun hobi. Saya berserta keluarga memelihara beberapa jenis unggas sejak tahun 2006 lagi. Saya harap cik/tuan/puan juga dapat berkongsi bersama-sama saya dalam pemeliharaan ternakan unggas ini... Selamat melayari blog saya.