Saturday, July 25, 2009

Ayam2 KampungAnak2 ayam kg berusia 3 hari - 1 minggu Anak2 ayam kg berusia 2 minggu - 1 bulan

Ayam2 kampung dewasa di e1familyfarm


Salam, para pengunjung2 Blog ini.

Setelah dibelek2 blog ni, rupa2nya terlupa pula saya nak ceritakan tentang ayam2 kampung yang ada dipelihara di e1familyfarm..... Ayam2 kampung (kg) merupakan ternakan paling awal yang dipelihara di sini dimana mengikut sejarahnya, kami mula mendapatkan dua pasang induk dan 4 ekor anak ayam kampung dari saudara kami di Merlimau, Melaka. Pejantannya merupakan ayam jantan botak kacukan ayam siam. Seriuuuss....memang besar saiznya, bulu berwarna hitam berkilat dan sangat agresif terhadap ayam lain yang cuba mendekati kawasan jajahannya. manakala betinanya pula merupakan ayam siam warna coklat tua.


Maka, setelah lama masa berlalu, maka lahirlah beberapa generasi ayam2 kampung di sini yang kebanyakkannya botak.hehehehe....Tapi, ntah kenapa bila kesemua betinanya mengeram, pejantan tersebut tinggal di reban jiran sebelah yang mempunyai ayam2 betina yang gebu2 lagi.....Maka, kami membuat keputusan untuk menghadiahkannya rantai merah di lehernya (sembelih). Kalo tanya tentang rasa dagingnya, boleh dikatakan sangat sedap dan pejal dagingnya....macam rasa ayam kampung ar...hehehehe


Setelah ketiadaan pejantan, maka ayam jantan siam berwarna putih dibawa masuk dari seorang saudara juga di Merlimau Melaka dan 3 ekor ayam kg betina bersaiz besar pula dibeli dari Pasar Pudu, KL untuk mendapatkan variasi genetik ayam kg yang pelbagai, besaiz besar dan kuat. Hinggalah sekarang pejantan tersebut telah tua maka digantikan pula dengan ayam jantan juga keturunan ayam siam berwarna merah. Kenapa saya pilih pejantan baka siam adalah kerana sifat agresifnya terhadap pejantan luar, kuat, cantik dan bergaya....hehehe.


Kalo ditanya tetang hasil yang telah terjual pula, ayam kampung pasarannya sangat laju terutamanya ketika musim perayaan kaum cina. mereka sanggup bayar walau berapapun harga diletakkan (Jgn Letak Harga Cekik Darah Plak....). Kami beruntung kerana kawasan kg kami berdekatan kawasan kilang di mana bangsa Myanmar dan Vietnam memang gemar makan ayam Kg ni..... Pantang ada je stok ayam kg, muka mereka mesti ada..... So, kalo rasa nak pelihara ayam kg, jgn dirisaukan tentang pasarannya, ramai golongan dan bangsa yang gemarkan rasa daging ayam kg tersebut.

No comments:

Post a Comment

Sekapur Sireh

e1familyfarm.blogspot.com diwujudkan pada Mei 2009 adalah bertujuan untuk berkongsi maklumat dan pengalaman saya bersama keluarga khas di dalam pemeliharaan unggas (haiwan jenis burung) samada untuk pemakanan mahupun hobi. Saya berserta keluarga memelihara beberapa jenis unggas sejak tahun 2006 lagi. Saya harap cik/tuan/puan juga dapat berkongsi bersama-sama saya dalam pemeliharaan ternakan unggas ini... Selamat melayari blog saya.