Friday, October 2, 2009

Spanish Black Turkey Jr.

Gambar kedua induk Jantan (Spanish Black) dan Betina (Narragansett)

Gambar anak ayam belanda baka kacukkan di atas.Salam, Saudara pengunjung sekalian. Pejantan ayam belanda baka Spanish Black yang telah dibeli daripada Pakitam di Klang Selangor pada awal tahun lalu telah berjaya mengeluarkan bakanya yang kedua hasil kacukkan dengan ayam belanda betina warna kelabu. Ini adalah kerana title pejantan Alpha telah berjaya diambilalih olehnya beberapa bulan yang lalu...Maka, hak mengawan ke atas betina2 di sini telah bertukar baka... Ini bagi mengelakkan pembiakkan dalaman (inbreeding) yang membawa masalah jika ia berlaku.


Anak ayam tersebut yang berwarna hitam pekat sehingga ke kaki dan sedikit kuning pada keliling mukanya agak menarik dan saiznya agak lebih besar dan berat jika dibandingkan dengan anak ayam belanda baka pejantan alpha sebelum ini yang sama umur dengannya...... Harapnya, keadaan hujan di sini tidak menjejaskan kesihatan anak ayam tersebut....

1 comment:

  1. anak ayam xpndai nk mkn...mcm mna tu? dedak xmau mkn,asyik mkn rumput ja,konfius... mcm kambing pulak da...

    ReplyDelete

Sekapur Sireh

e1familyfarm.blogspot.com diwujudkan pada Mei 2009 adalah bertujuan untuk berkongsi maklumat dan pengalaman saya bersama keluarga khas di dalam pemeliharaan unggas (haiwan jenis burung) samada untuk pemakanan mahupun hobi. Saya berserta keluarga memelihara beberapa jenis unggas sejak tahun 2006 lagi. Saya harap cik/tuan/puan juga dapat berkongsi bersama-sama saya dalam pemeliharaan ternakan unggas ini... Selamat melayari blog saya.